Sinds afgelopen zomer is het bewonersinitiatief BorgerWarmte opgestart op initiatief van een aantal enthousiaste buren. BorgerWarmte zet zich in om onze Borgerbuurt van het gas af te helpen en over te stappen op schone energie. Hiermee kunnen we samen ervoor zorgen dat we op een lokale, betaalbare en duurzame manier onze huizen verwarmen!
De Borgerbuurt volledig van het gas af krijgen en van lokale, duurzame en betaalbare energie te voorzien.
Bewoners uit de Borgerbuurt zijn geïnspireerd geraakt door KetelhuisWG. Deze zomer gaan ze beginnen met de installatie van een aquathermiesysteem. Aan de andere kant van het Jacob van Lennepkanaal hebben zij al veel kennis en bruikbare methoden ontwikkeld die ze graag met ons delen, zie
www.plankenzondergas.nl en
www.ketelhuiswg.nl. Ook mogen we gebruik maken van hun professionele netwerk. Zij hebben contacten met aannemers, financieel adviseurs, banken, communicatieadviseurs, juristen, een bouwfysicus en een architect om professionele kennis in te brengen in zowel de voorbereiding als de toekomstige uitvoering. We hoeven dus niet van voor af aan te beginnen!
Dit willen we doen aan de hand van de oprichting van een energiecoöperatie. We zitten nu in de verkenningsfase waarbij we kijken hoe de kennis en ervaring van KetelhuisWG ook toepasbaar is in de Borgerbuurt.
Een energiecoöperatie is een groep bewoners en ondernemers die gezamenlijk beslissingen maken om hun buurt te verduurzamen. Dit doen zij met name door een alternatief voor aardgas te realiseren.
Dat weten we nog niet en dat zijn we nog aan het onderzoeken. De drie meest reële alternatieven zijn riothermie, lucht warmtepompen en aquathermie.
Nog niet. Nadat de huidige verkenningsfase is afgerond weten we in welke vorm deze opgericht zal worden. Na oprichting kun je lid worden.
De klanten zijn lid en vormen de coöperatie. Dit zijn bewoners en lokale ondernemingen, eigenaren en huurders. Samen nemen zij de beslissingen.
Ja. Iedereen die een energierekening in de Borgerbuurt betaalt, kan lid worden. Het maakt niet uit of je een koophuis of huurhuis hebt.
Ja. Ook zij betalen in sommige gebouwen een energierekening.
Het uitgangspunt is dat niemand meer gaat betalen dan dat ze nu doen. De nieuwe energie moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook betaalbaar. De komende tijd gaan onderzoeken we of en hoe dit mogelijk is. Bij het KetelhuisWG is dit wel gelukt, dus we hebben goede hoop.
Nee, de overheid heeft met Aedes, Woonbond en VNG afspraken gemaakt dat er geen huurverhoging mag plaatsvinden als gevolg van verduurzamingsmaatregelen.
We zijn nu in de verkenningsfase. We onderzoeken of bewoners, ondernemers en woningcorporaties willen meedoen met dit initiatief, welke alternatieve energiebron we kiezen, wat de technische mogelijkheden zijn in de buurt en hoe de energiecoöperatie precies eruitziet.
De initiatiefnemers van de coöperatie zullen worden ondersteund door een grote groep professionele adviseurs op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, communicatie, bouwfysica, contractering en organisatie. We werken verder nauw samen met de gemeente, waternet en de woningcorporaties in de buurt.
Daarvoor wordt na de huidige verkenningsfase hoogstwaarschijnlijk een BV opgericht (BorgerWarmte BV). Deze BV wordt eigenaar van het gekozen energiesysteem en draagt de verantwoordelijkheid hiervoor.