het BorgerWarmte plan

We maken ons zorgen over klimaatverandering en de onzekerheid over fossiele brandstoffen die naar voren zijn gekomen sinds de oorlog in Oekraïne. En dus vinden we de CO2-uitstoot en de hoge gasprijs reden genoeg om naar een alternatief voor gas over te willen stappen.

Daarbij realiseren we ons dat we In de Borgerbuurt ook zelf hiermee aan de slag kunnen.

Er zijn ook andere manieren dan gas stoken om onze huizen en ons water te verwarmen. In de WG-buurt zijn enkele bewoners jaren geleden al begonnen uit te zoeken wat de beste manier is.

de energiecoöperatie van de WG-buurt

KetelhuisWG is de lokale energiecoöperatie van de WG-buurt, aan de overkant van het Jacob van Lennepkanaal. Bewoners en ondernemers hebben daar het heft in eigen handen genomen voor een toekomstbestendige energievoorziening. Het is KetelhuisWG gelukt om een alternatief voor gas te bedenken dat als lokaal warmtesysteem 1500 huishoudens van energie gaat voorzien. De aanleg start binnenkort.

KetehuisWG wil graag het succes delen; bijvoorbeeld door de kennis te delen die zij bij het realiseren van hun plannen hebben opgedaan.

KetelhuisWG

De uitgangspunten waar KetelhuisWG mee werkt zijn helder; de nieuwe energie moet duurzaam zijn, moet betaalbaar zijn, de woningen moeten met deze nieuwe manier van verwarmen comfortable zijn, de benodigde aanpassingen moet zo min mogelijk overlast opleveren en alles gaat in overleg en samenwerking met de buurtbewoners.

BorgerWarmte

Woon jij tussen de Kinkerstraat, Jacob van Lennepkade, Nicolaas Beetsstraat en Bilderdijkkade? Dan gaan we graag met je in gesprek.

We onderzoeken de verschillende duurzame warmtebronnen om van het gas af te gaan. Een van de voorbeelden is die van Ketelhuis WG. Zij gaan met behulp van aquathermie warmte uit het Jacob van Lennepkanaal gewonnen halen. Aquathermie wordt al tientallen jaren op andere plekken toegepast; er zijn in Nederland inmiddels zo’n vijftig nieuwbouwwijken die ermee werken.

Het kanaalwater dat in de zomer opwarmt wordt door een gemaal gepompt en geeft daar zijn warmte af aan het warmtenet systeem. Het kanaalwater wordt dan een paar graden koeler gewoon weer terug naar het kanaal geleid. De beide watersystemen wisselen geen water uit, alleen warmte. Dit warme water wordt gebruikt om de buurt van warmte te voorzien en overtollige warmte wordt 100 meter onder de grond in een Warmte Koude Opslag (WKO) bewaard voor de winter.

Het warme water in het warmtenet wordt door enkele buurtwarmtepompen tot 70 graden verhit en zo geschikt gemaakt voor gebruik. Het distributienet brengt het verwarmde water naar alle aangesloten woningen in de buurt

In deze video worden in ruim tien minuten, met behulp van mooie beelden van de buurt en een goed gesprek over KetelhuisWG heel veel vragen beantwoord.

Lees meer over hoe het werkt op de website van KetelhuisWG.